torsdag 25 oktober 2012

Visst har hösten tagit över

Årets sista rosor från trädgården? Troligen.
Om det inte blir ännu mer frost en tid framöver ser jag knoppar som möjligen kan slå ut. De här sena rosorna är alltid de mest älskade. Men det händer att de viker sig direkt när de kommer in i husvärmen. 

Det är som vanlig 'Harlow Carr', den fantastiska Austinrosen, som håller igång längst. Dessutom kan man hitta en och annan 'Lousie Odier', 'Stanwell Perpetual', 'New Dawn' och 'Candy Cover'.

Den senare har en syster i gruppen Cover-rosor som heter 'Amber Cover' och är bedårande. Svagt bärnstensfärgad, låg och perfekt ihoppackad blomma. Vill ha fler.





Årets sista hemodlade tomater?
Definitivt!
I dag åkte de in i ugnen. Röda, svarta, gula och omogna gröna. Alla tillsammans för att torka något, ta åt sig kryddor, olja och vinäger. Sedan fryser jag dem i burkar. Tar fram dem när mörkret står styvt utanför fönstret. Då kommer sommardoften visslande under näsan och det är helt underbart.

söndag 14 oktober 2012

LÖKAR I KYLEN




Här finns nu två sorters tulpanlökar och några vintergäck. Papperspåsen har lufthål och ska nu stå i kylskåpet i tre månader. Sedan kommer jag att plantera lökarna i krukor och driva dem.Häng med och kolla hur det går! Kommer de att ruttna? Går det att driva fram blommor? Låt se...

lördag 13 oktober 2012

En enda skugglilja hann i mål!


Jag hittade en enda blommande skugglilja i morse. Den var halvt ihjälfrusen. Har försökt med värmelivräddning, men förgäves. Den håriga skuggliljan (har svårt att förlika mig med det namnet)  sådde jag för två år sedan. Jag använde Jelittos Gold Nuggets - förbehandlade frön som gror hur lätt som helst - och fick många plantor. Jag har tidigare sått dem "som vanligt" och det går bra det också, men utdelningen blir inte lika förnämlig.
Skuggliljan blommar mycket sent och en sådan här sommar hinner den knappast i mål. Den är inte heller långlivad i trädgården men ändå värd att odla. Mycket speciell.

tisdag 9 oktober 2012

fredag 5 oktober 2012

Snigeldödare!?

Det höstvackra kermesbäret  befinner sig/har befunnit sig under lupp på lantbruksuniversitet. Växtdelarna är giftiga men bären anses inte vara det (används t ex för färgning av vin). Man har gjort extrakt av bären och blandar upp det med bl a vatten och det visar sig att det inte är nyttigt för sniglarna. Det här läste jag i växtskyddsnotis från 1989!  VAD HAR HÄNT sedan dess?.Snigelforskning i snigelfart?
Sommaren som gått var i mina trakter helt förfärlig. Sniglarna åt upp de flesta grönsakerna, dahlior och liljor och mycket annat. Jag har slängt ut mängder av superdyrt snigelgift men inget har hjälpt. Nu tänker jag vinterså kermesbär och göra eget extrakt av bären. 
Har du någon erfarenhet av detta?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...